" De tijd was nog nooit zo rijp. Het kan alleen maar mooi worden"

clownsneus

 

Het succes van de clown

" Het was 2007 toen ik, manager behandeling- en begeleiding,  kennis maakte met 3 contactclowns (miMakkers). Mijn eerste reactie was niet positief toen werd medegedeeld dat clowns onderdeel van het expertiseteam zouden worden. Ik had tot dusver een hekel aan clowns en associeerde ze met de circusclown. Voor mij stond de clown voor flauwe humor, voorspelbaarheid en mensen in de maling nemen.

Binnen 5 minuten na de eerste kennismaking werd ik één van de grootste fans van deze contactclowns. De organisatie had tot dan toe vooral rationele antwoorden op een doelgroep die vooral vanuit primaire emoties reageert. Met de clowns voegden we een universele non-verbale communicatie toe. Onze bewoners lieten reacties zien die niet meer voor mogelijk werden gehouden. M.n. de gelijkwaardigheid die met de clown werd ervaren heeft mij diep geraakt.

In 5 jaar tijd groeiden we van 3 naar 7 miMakkers en 2 specialisten muziekactiviteiten. Er werd een heuse functiebeschrijving miMakker geschreven en clowns werkten hun totale dienstverband in dit vak. We ontwikkelden workshops voor mantelzorgers en professionals en contactclowns werden consulent belevingsgerichte zorg. De clowns raakten velen met hun mooie ontmoetingen, van management tot aan de mantelzorger. 

Van 2012-2015 werkte ik in 2 andere zorgorganisaties en bij beiden kwam de kwaliteit van de contactclown in beeld en leidde het tot inzet. 

Sinds november 2015 ben ik zelfstandige. Ik voel me schatplichtig om met de opgedane kennis en ervaring, voor meer mensen voor wie contact hebben niet meer vanzelfsprekend is, een verschil te kunnen maken. 
Zo werd op 25 november 2015 stichting Puur Clownen opgericht. Waar passie zich vermenigvuldigd ontstaan mooie nieuwe kansen!"


Karin Willemsen feb 2016

 

Fluitende zuurtje met moosDSC 9316 2 3